vizbazisjanoshaza.altasystem.hu
 • nor
 • gye
Támogatók
Új Széchenyi Terv
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Magyarország megújul

Jánosháza vízbázis projekt

Jánosháza önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében sikeres pályázatot nyújtott be, így a település támogatást kapott a területén elhelyezkedő sérülékeny földtani környezetben lévő ivóvízbázis diagnosztikai, ellenőrző vizsgálatára. A felszín alatti ivóvízbázis állapotának folyamatos vizsgálata elengedhetetlen annak érdekében, hogy minden háztartásban tiszta, és az uniós normáknak megfelelő legyen a víz minősége. A vizsgálatok során ellenőrzik a település vízművét ellátó vízbázis összetételét. A projekt összköltsége 76 millió forint, amelyet teljes mértékben az Európai Unió finanszíroz.

Jánosháza vízellátása a Jánosháza - Nemeskeresztúr - Kemenespálfa vízmű részeként valósult meg, tehát összesen három települést, mintegy 3150 főt lát el ivóvízzel. A rendszerbe tartozó két termelőkút Jánosháza területén található, amelyek naponta 1404 köbméter víz kitermelésére alkalmasak. A jánosházi vízbázis tehát nemcsak a saját vízellátása szempontjából fontos, hanem a szomszédos két település, Nemeskeresztúr, valamint Kemenespálfa számára is stratégiai fontosságú.

A projekt legfőbb célja annak vizsgálata, hogy a jánosházi vízmű ivóvízbázisa mennyire sérülékeny, tehát mennyire károsította azt az ipar és társadalmi fejlődés valamint a mezőgazdasági termelés. Ez azért is fontos, mert a felszín fölötti szennyező forrásoktól csak részben védett a felszín alatti vízkészlet. A szennyező anyagok fokozatosan jutnak a talajba, azon keresztül pedig a vizekbe, végül pedig a kutakba. A felszín alatti vizek elszennyeződése lassú folyamat, azonban kialakulása rendkívül káros lehet.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek elvégzésre:

 1. Archív adatok (meteorológiai, vízállás-, vízszint - idősorok, meglévő fúrások rétegsora), térképek, légifotók beszerzése és rendszerezése, terepbejárás
 2. Szennyezőforrások feltárása fúrásokkal, akkreditált talaj- és vízmintavétellel
 3. Vízjogi létesítési és üzemelési engedélyek beszerzése
 4. Monitoring kutak kialakítása
 5. Laboratóriumi vizsgálatok
 6. Geofizikai mérések
 7. Tartós szivattyúzás és egymásrahatás - vizsgálatok a vízmű termelő- és figyelő kútjain
 8. Automata vízszintregisztráló műszerek telepítése
 9. A vízföldtani paraméterek meghatározása után számítógépes modellezéssel védőidom számítás
 10. Biztonságba helyezési terv és a védőterületi dokumentáció kidolgozása
 11. Térinformatikai feldolgozás
 12. A projekt lebonyolításával kapcsolatos feladatok: a projektmenedzsment, a műszaki ellenőrzés, a tájékoztatási és nyilvánossági feladatok

A projekt eredményeként az érintett településeken megvalósul hosszútávon a biztonságos, minőségi vízellátás műszaki és jogi követelménye. Az ipari és mezőgazdasági tevékenységből származó szennyezések vízminőségre gyakorolt kedvezőtlen hatása így csökkenthetővé és kontrolálhatóvá válik.

Töltés...